Do Korzeni
Prosty chłodnik dla lenia
Prosta Kuchnia

Przepyszny Chłodnik Lenia

Jedna z najszybszych zup na świecie, od starożytności ratująca przed roztopieniem się, gdy żar leje się z nieba. Lekka, naczęściej bezmięsna i ożywcza, a mimo to dzieląca często los wielu potraw z dzieciństwa, których „nikt nie zrobi tak, jak babcia”, więc po co ryzykować? Zdecydowanie za rzadko można go spotkać latem nawet w restauracjach, ale bez łaski – od dziś zrobicie go sobie sami: prosty chłodnik dla leniwych (albo zmęczonych. Albo leniwych i zmęczonych).

Przepisów na chłodniki są dziesiątki, choć większość z nich to głównie wariacje na temat chłodnika litewskiego, bałkańskiego taratora i hiszpańskiego gazpacho. Zresztą, swoją „zimną zupę” ma prawie każdy kraj.

Czym na tym imponującym tle ma niby wyróżnić się ten przepis?

Jak zwykle – prostotą. Odpuścimy sobie całkiem bazę z wywaru warzywnego oraz ogórki i wciąż będzie niebo w gębie. Słowo.

A wystarczy pół godziny i kilka banalnych składników.

Prosty chłodnik dla leniwych

Składniki na 2-3 porcje:

– 4 duże buraki

– 1 litr kefiru (opcjonalnie jogurtu)

– 2 cebule

– pęczek koperku

– kilka młodych ziemniaków

– łyżka soku z cytryny.

– sól, pieprz, czosnek wedle uznania

(Nie wykręcisz się. Jeśli nie masz kefiru, jogurt też się nada. Zamiast ziemniaków mogą być jajka, a blender spokojnie zastąpi Ci tarka).

1. Umyte buraki w skórce upiecz (możesz też je ugotować, ale stracą więcej składników odżywczych).

2. W międzyczasie gotuj też ziemniaki (dla ułatwienia pokrój je sobie wcześniej w kostkę i zalej wrzątkiem – wtedy ugotują się w ok. 7 minut).

3. Cebulkę drobno pokrój i podsmaż.

4. Posiekaj koper.

5. Gdy buraki będą miękkie, zedrzyj z nich skórę, pokrój i wrzuć do gara. Zalej kefirem, połową usmażonej cebulki, wciśnij czosnek (mnie na ogół wystarczają 2 ząbki). Zblenduj. Dorzuć połowę posiekanego kopru. Dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym (nie przesadź!) i schłodź w lodówce.

6. Kiedy ziemniaki się już ugotują (polskich, niepryskanych i młodych nie musisz nawet obierać, bracie leniuszku), wrzuć je na patelnię z pozostałą cebulą i koprem i podsmaż co nieco. Nakładaj je na chłodnik. Tadam!

Prosty chłodnik z buraków

WAŻNE: Chłodnik, choć pyszny, łamie jedną z podstawowych zasad racjonalnego żywienia: łączy nabiał i ziemniaki, czyli białko i węglowodany. Dla osób o wrażliwszych żołądkach może to skutkować problemami trawiennymi lub wzdęciami. U osób niewrażliwych – też, jeśli będą wcinać bez umiaru. A o ten tu niestety trudno, a więc – na chłodno! 😉 

To też może Cię zainteresować:

Brak komentarzy

    Zostaw odpowiedź