Do Korzeni
Prosta Kuchnia

Bezglutenowy zakwas gryczany (plus wariant na żurek)

Czemu w ogóle powinna Cię obchodzić „skisła” mąka?

Bo zakwas gryczany w lodówce poratuje Cię i chlebem, i zupą. Nie psuje się i nie ma wielu wymagań. Acha, no i jest zdrowy. Bardzo. Warto go sobie zrobić i zawsze mieć na podorędziu!

Ponieważ od publikacji wpisu o związku między pięknością a chlebem na zakwasie dostałam kilka zapytań o moje przepisy na zakwas, na początek podaję ultraprosty przepis na zakwas gryczany i na jego wariant do żurku.

Przepisów na zakwasy jest w sieci mnóstwo, ale ponieważ chcę stworzyć małą bazę prostego, zdrowego jedzenia, nie może tu zabraknąć przepisu na zakwas gryczany. Byłby trochę wstyd za takie wybrakowane kompendium.

No to do dzieła!

Zakwas gryczany

Potrzebujesz:

Wyparzony, litrowy słój

Coś do jego nakrycia – lniana ściereczka, gaza lub ręcznik papierowy z kilkoma dziurkami dziabniętymi wykałaczką + recepturka

Mąka gryczana (ok 1,5 szklanki)

Ciepła woda

Przygotowanie:

1. Do suchego, czystego słoja wsyp pół szklanki mąki i tyle samo mocno ciepłej (ale nie gorącej) wody.

2. Dokładnie wymieszaj wyparzoną łyżką.

3. Przykryj słoik ściereczką, gazą lub ręcznikiem, zabezpiecz recepturką, odstaw w ciepłe miejsce (najlepiej przy samym kaloryferze).

4. Codziennie, o tej samej porze, dokarm swój zakwas taką samą ilością mąki oraz wody, np. 2-ma łyżkami tego i tego. Zamieszaj, ponownie przykryj i… nie przeszkadzaj mu.

Już po ok. 3 dniach poczujesz kwaskowaty zapach lub/i zaobserwujesz, jak zakwas rozwarstwia się na mętny osad i warstwę płynu nad nim. O ile nie pojawia się na nim pleśń, która kwalifikuje go do wyrzucenia – wszystko jest w porządku.

Pleśń nie pojawi się, jeśli użyjesz wyparzonego słoja i będziesz codziennie mieszać zakwas wyparzoną łyżką.

Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy do dalszego wykorzystania. Jeśli akurat nie będziesz piec z niego chleba lub robić żuru, wstaw go do lodówki (nie zakręcaj! Musi nadal oddychać, tak, jak wcześniej).

Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego? Do aktywnego zakwasu wrzuć wieczorem 3 listki laurowe, 3 ziela angielskie i 3 ząbki czosnku i zostaw na noc.

Nazajutrz, przed użyciem zakwasu do żuru, po prostu odłów czosnek i przyprawy. Zakwas powinien już nęcić żurkowym aromatem. Teraz możesz zaimponować swojej wegetariańskiej dziewczynie lub zacząć leczyć wczorajsze błędy. 😉

***

Garść porad do zabrania ze sobą:

– pamiętaj, by raz na tydzień zakwas troszkę dokarmić, jeśli go nie używasz. Sypnij mu trochę mąki i wlej ciut ciepłej wody, ale dopiero po uprzednim ogrzaniu go do temperatury pokojowej. Potem – jeśli go nie używasz – zahibernuj go znów w lodówce;

– zakwasu chlebowego przerobionego już na zakwas do żurku nie trzymaj w lodówce dłużej, niż 48 godzin. 

To też może Cię zainteresować:

Brak komentarzy

    Zostaw odpowiedź